Makaleler

Dijital göçebelik ve işine teknoloji katmak…

Dijitalleşen dünyada yeni iş yapış şekli ve yeni yaşam tarzı

2020 yılına kadar geldik. 32 yaşında biri olarak dijitalleşme çağının birçok aşamasını gördüm. En hızlı öğrenilen yaşlarda bu çağa denk gelmek, benim için oldukça büyük bir şans diyebilirim. Annelerimizin babalarımızın çalışma ve yaşayış biçimi yeni dünyamızda artık kalmıyor. Klasik iş anlayışı bile bir kenara itiliyor. Dünyadaki gelişmelerin bizim ülkemize yansıması oldukça geç olsa da. Artan iletişim bombardımanı ile birlikte bu fark gün geçtikçe kapanacak.

Youtuber deyimiyle tanıştık mesela. Şu an birçoğumuz, merak ettiğimiz birçok şeyi, bilgi edinebileceğimiz uzmanların kanallarından takip eder olduk. Kimimiz ekonomi takip etti, kimimiz makyaj yapmayı öğrenmek istedi… Her ilgi alanına ve her bilgiye yönelik bir görsel bilgi haznesi şu an internet ortamında mevcuttur. Bu kadar çok dijitalleşen dünyada yapılan her iş ve üretilen herşey internet ortamına düşmektedir.

Sonuç olarak kendi işimizi de internet ortamına taşımamız gerekliliği her geçen gün daha çok artmaktadır. Çünkü insanlar artık istedikleri herşeye cep telefonlarında 10 dk harcayarak ulaşabilmektedirler. Bu sonuçtan hareketle görünürlüğümüzü artıracak çalışmalarla kendi işimizi de daha çok internet ortamına taşımalıyız. Tüm süreçlerini internete taşıdığımız işimizi ne kadar çok sunarsak o kadar çok güven kazanacağız ve o kadar çok gelir elde edeceğiz.

Y ve Z kuşakları bilgi teknolojisiyle doğduğu için herşeyi daha şeffaf görmek istiyor ve güven duyduğu hizmet ve ürünleri almak istiyor. Bu güven duygusu da ancak kurumsal firmalar tarafından sağlanabiliyor.

Peki kendi firmanızı nasıl kurumsal yapı haline getirirsiniz? Bu konuda bile internet ortamında eğitim alabileceğiniz milyonlarca kaynak bulumaktadır.

“Dijital göçebelik” kavramı da bundan sonra ortaya çıkmaya başladı. Kendi işlerini dijitalleştirmekle ciddi bir iş yükünden kurtulan birçok çalışan hem daha üretken olmaya başladı hem de “hayatını yaşamak” üzerine daha çok odaklandı. Hem çalışıp hem de gezmek deyimi ortaya çıktı. Sadece 1 laptop, 1 kamera ve 1 telefonla birlikte dünyanın birçok yerini ziyaret eden ve kendini işiyle birlikte tanıtan insanlar görmeye başladık.

Henüz bir dijital göçebe olamadım. Kendi işlerimi dijital dünyaya taşıma çalışmalarıyla birlikte bir sektöre yön vermeye çalışıyorum. Belki şimdi değil ama yakın bir gelecekte sizlere bu kavramı yaşayarak paylaşımlarda bulunurum. Kimbilir 🙂