
Özellikle hedef odaklı bir başlık tercih ediyorum. Bu konuda piyasada dolaşan tüm bilgi kirliliğinin de önüne geçecek bir makale yazmaya çalışacağım. Öncelikle belirteyim makalede kullandığım tüm bilgiler bu konudaki akademik kaynaklardan derlenmiştir. Kaynaklar kısmına özellikle göz atmanızı rica edeceğim.
Artık eskisi gibi bir dünyada olmadığımız kesin. Güvenlik insanların temel sorunu olmaya başladı. Biyolojik güvenlik ve siber güvenlik bu iki kavram da insanları ne derece tehdit ediyor, bu günlerden sonra daha çok anlaşılacaktır diye düşünüyorum. Biyolojik güvenlik konumuz olduğu için bu konuda toplumları saran salgınlarla mücadelemiz nasıl olacak? Ne kadar dikkatli olmalıyız? Biraz da bu konulara girerek başlık üzerinden konumuzu detaylandıracağım.
İyi bir ortam hijyeni bizi bu salgınlara karşı koruyan en önemli silahlarımızdan biri olmalıdır. O yüzden bulunduğunuz tüm ortamların temizliğine dikkat edelim. Temizlik yanında dezenfeksiyon işlerini de kendimiz de yapabiliriz. Bu işlemlerin tek bir sefer yapılması maalesef bizleri bu salgınlara karşı koruyamamaktadır. Düzenli ve sürekli olacak şekilde bu temizlik işlemlerine devam etmeliyiz.
Corona virüsünün ülkemizde de vakalarla ortaya çıkmasıyla birlikte birçok kişi ticari çıkarlarını ön plana koymak adına toplumu yanlış bilgilendirmektedir. Başlıktaki konuya değinmeden önce corona virüsüne etkisi olduğu konusunda kimyasallar üzerinde yapılan çalışmaları ve kimyasal tablosunu açıklamak istiyorum. Bu tabloda birçok kimyasal ile ilgili akademik çalışmalar yapılmıştır.



Tablolarda özellikle ağartıcı kimyasalların corona virüs üzerine etkilerini görebilirsiniz. Başka bir akademik makalede de ağartıcı özellikleri bulunan dezenfektanların çok verimli olduğuna ilişkin bulgular paylaşılmıştır. [9] Kısaca evlerimizde temizlikte kullandığımız çamaşır suyu bile corona’ya karşı oldukça etkilidir diyebiliriz. Televizyon yayınlarından da birçok akademisyenin temizlik yapılmasını daha çok önerdiğine şahit olmuşsunuzdur.
FDA geçtiğimiz hafta coronavirüse karşı kolloidal gümüş içilmesini öneren ve bu ürünün gıda takviyesi olarak satılmasını öneren şirketlere uyarı verdi ve bu New York Times’da haber oldu. [10] Benzer şekilde ifadeleri ülkemizde de sıkça duymaktayız. Özellikle temizliğe çok önem verilmesi gereken bir süreçteyiz. Hiçbir kimyasal çok uzun süre kalıcı çözümler üretmemektedir. Dolayısıyla yaptığımız iş ile asla hayal satmamalıyız. Kalıcı olduğu söylenen tüm uygulamalar herhangi bir saha çalışması yapılmadan yapılan yorumlardır sadece. Ayrıca ortama giren insan yoğunluğuna göre de değişken bir durumdan konuşuyoruz. İnsanlara bu uygulamaların 60 gün etkili olduğunu söyleyen şirketler bu virüsle mücadeleyi de zayıflatmaktadırlar. O yüzden tüm söylemlerimizde daha dikkatli olmalıyız. Detaylı ve sağlıklı bilgilendirmeler yaparak daha çok temizlik ve hijyen uygulamaları yapılmasını teşvik etmeliyiz.
Aşağıdaki tabloda corona virüsün yüzeylerde tutunma sürelerine ilişkin bilgiler verilmiştir. Ortama giren enfektif bir kişi virüslerini yüzeylere yaydığı zaman, bu virüsler ortamda tutunma süreleri boyunca yine aynı yüzeylerde kalmaktadır. Dolayısıyla yüzeylerde sık sık temizlik yapmamız gerektiği sonucuna buradan da rahatlıkla ulaşıyoruz. İnsan yoğunluğunun olduğu alanlarda ise insan yoğunluğunu azaltmakla birlikte sık sık temizlik yapılması gerekmektedir. Bankaların ve birçok kamu kuruluşunun sırayla insanları içeriye alması içerideki maksimum kişi sayısının 5 olması güzel izolasyon uygulamalarıdır.

Kolloidal gümüş çözeltilerinin bakteriler üzerinde ciddi etkinlikleri olmasına rağmen virüsler üzerinde farklı pH ortamlarında etkinlik kaybı yaşadığına dair de akademik çalışmalar da mevcuttur. [1] Ayrıca geri kazanım olmadan çevreye ve insana etkileri de olmaktadır. Gümüşün insan vücuduna fazlasıyla alınmamasıyla ilgili FDA’nın yaptığı uyarıları da incelemenizde yarar vardır.
Önerilerimize gelecek olursak. Evlerinizde ve işyerlerinizde çoğunlukla ağartıcı olarak kullandığınız temizlik malzemeleriyle dahi çok etkili bir mücadele yapabiliriz. Ortamda yapılan detaylı dezenfeksiyon da sağlık uygulamalarınıza bir destek mücadelesi olabilir. Hijyen ve sanitasyon konusunda artık hiçbir şey eskisi gibi değerlendirilemez. Biraz ilginç gelecek ama temizlik takıntılı insanlar gibi davranmakta fayda var bu önümüzdeki 1 ay içerisinde. Hep birlikte bu mücadeleyi kazanacağız ve daha fazla bilinçleneceğiz.
Sorularınızın tamamını yilmazseckiner@ystkimya.com.tr mail adresimden cevaplayabilirim. Ayrıca şirketimizin 0850 303 51 81 numaralı hattından da bilgi alabilir bana ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileğiyle,
KAYNAKLAR:
1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3993170/
3. Hulkower RL, Casanova LM, Rutala WA, Weber DJ, Sobsey MD. Inactivation of surrogate coronaviruses on hard surfaces by health care germicides. American journal of infection control. 2011;39(5):401-7.
4. Lai MYY, Cheng PKC, Lim WWL. Survival of severe acute respiratory syndrome coronavirus. Clinical Infectious Diseases. 2005;41(7):e67-e71.
5. Sattar SA, Springthorpe VS, Karim Y, Loro P. Chemical disinfection of non-porous inanimate surfaces experimentally contaminated with four human pathogenic viruses. Epidemiology & Infection. 1989;102(3):493- 505.
6. Saknimit M, Inatsuki I, Sugiyama Y, Yagami K. Virucidal efficacy of physico-chemical treatments against coronaviruses and parvoviruses of laboratory animals. Experimental animals. 1988;37(3):341-5.
7. European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Safe use of personal protective equipment in the treatment of infectious diseases of high consequence. Stockholm: ECDC; 2014. Available from: https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/media/en/publications/Publications/safe-use-of-ppe.pdf
9. https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext
10. https://www.nytimes.com/2020/03/09/health/fda-letter-coronavirus-cures.html