Dijitalleşmeyi işletmenizdeki tüm iş akışı süreçlerinde yapmanız oldukça önemli bir durum. Bundan defalarca bahsediyorum. Önemini her yazının ilk cümlesinde paylaşmaktan keyif alır oldum. ? Çünkü bu işe alıştıktan sonra öyle bir noktaya geliniyor ki; “bu formu ortadan kaldırmalıyım, bu evrakı yok etmeliyim” gibi süreçler içerisinde buluyorsunuz kendinizi… Motive olmanız önemli bu alanda birşeyler üretmeyi planlıyorsanız eğer…
e-fatura, e-irsaliye; Gün geçtikçe yasal mevzuatlarla zorunluluğu genişletilen bu alana en kısa sürede giriş yapmalısınız. Hatta dijital dönüşüm süreçlerinde satış alanıyla birlikte bu alanda hemen dijitalleşme yapmalısınız. Kolaylıklarını saymakla bitiremeyiz. Bir çırpıda aklıma gelenleri sıralıyorum.
- Daha kolay muhasebe işlemleri yapılabiliyor.
- Takip işlemleriniz oldukça kolaylaşıyor.
- Dropshipping ticaret yapıyorsanız işiniz acayip kolaylaşıyor.
- Yenilikçi ve çevreyi koruyan bir şirket lansmanını her zaman kullanmanızda işinize yarar.
e-defter diye bir süreç daha var. Muhasebe açısından oldukça teknik olan bu konuya adım atmanız için 1 yıl e-faturadan devam etmenizi öneriyorum. Yinelenen mali yılda muhasebecinizle birlikte e-deftere de geçişi planlarsınız. Bunları yapın çünkü en kısa sürede zorunlu hale gelecek olan bu sistemlere en hızlı adapte olan şirket olarak rakiplerinize fark atacaksınız. Bu dip detay bilgiyi de verdikten sonra konumuza devam edelim.
Geçen yazıda önemli bir husustan bahsetmedim. E-ticaretin gelişmesiyle birlikte açık pazar uygulamaları da gelişmeye başladı. Sadece ürün tarafında değil aynı zamanda hizmet tarafında da birçok açık pazar uygulaması geliştirildi. E-ticaret web sitesi hazırlamanızın satış yapacağınız anlamına geldiğini düşünüyorsanız tabi ki yanılıyorsunuz! Dijital pazarlama olmadan artık internette ürün veya hizmet satmak çok kolay değil. Peki dijital reklama çok para ayırmadan nasıl daha çok satış yapabilirim sorusuna cevap arıyorsanız da “açık pazar” uygulamalarını sizlere adres gösterebilirim. alibaba, amazon, etsy, ebay vs. gibi uluslararası uygulamalar, hepsiburada, gittigidiyor, trendyol, n11 gibi de ulusal açık pazar uygulamaları ürünler için tercih edilebilir uygulamalardır.
Hizmet tarafı da tabi ki durmuyor. Reklam kokan hareketler—ilaclat.com (kendi markam olur), ilaclamasepeti.com.tr (bu da kendi markam olur) —Reklam biter— armut, yemeksepeti, ciceksepeti vs. gibi sektörel uzmanlıklar üzerinden de birçok marka oluşturulmuştur. Kendi sektörünüzle ilgili google aramalarıyla ilgili pazarlarınıza rahatlıkla ulaşabilrsiniz.
Peki teslimat ve kargo kısmında neler yapılabilir? Kargo şirketleriyle anlaşma yapmak e-ticarete başlayan yeni firmalar için oldukça zorlu süreçtir. Karlı bir anlaşma yapmak oldukça zordur. Çoğunlukla ürün satışı yapıyorsanız sizden kargo adedi isteyeceklerdir. Bazı kargo şirketleri kredili kargo şeklinde peşin ön ödeme alıp daha uygun fiyatlardan kargo gönderimi yapmanıza yardımcı da olabilir. Ancak benim burada nacizane önerim şudur. Yukarıda sıraladığım açık pazar uygulamalarının kargo anlaşmalarından faydalanmak ve kargoda belli bir adet sipariş rakamı yakalamak için o platformlarda satışı önceliklendirin. Ücretsiz kargo, eğer ürün satışı yapıyorsanız kesinlikle uygulamanız gereken satış stratejisidir. Şöyle düşünün, siz nasıl internetten ürün alırken ücretsiz mi diye kargo seçeneğine bakıyorsanız, müşteriler de aynı şekilde yapacaktır. En başta kendinizi müşteri gibi değerlendirmeyi asla unutmayın.
Gelelim bir sonraki yazımızın konusuna. Satış kanalımızı dijitalleştirdik bu yeterli mi?Satış yapmak için neler yapmam gerekiyor?