Dijital Dönüşüm Hikayesi 6 – Benim için çalışan bir sistem
Yazının başlığına bakarak hangi ponzi sistemi bu, dediğinizi duyar gibiyim. 🙂 Sizin için çalışan bir sisteminizin olması, sizin o sistemi yaratmak ve kullanmak için ciddi bir çalışma yapmanızı gerektirir. Bu tarz gönül fetheden cümleleri, genelde kolay para vaad eden sistemler kullanmayı çok sever. Ancak benim burada önerdiğim, işin zor tarafından kazanılan para, başından sonuna sizin emeklerinizle inşa edilecek olan bir sistemdir. Böyle bir girişten sonra yazıya başlayalım.
Dijital teknolojilerin gelişmesiyle birlikte insan işgücüne ihtiyaç da azalıyor. Bunun temelde 2 faydası var;
- İşler daha hatasız hatta kusursuz yapılabiliyor.
- Maliyetler oldukça düşüyor.
Tabi ki istihdam daralmasından dolayı da ciddi bir işsizlik ortaya da çıkıyor. Meslekler şekil değiştiriyor ve önümüzdeki yıllarda yazılım, robotik kodlama, sistem yönetimi gibi mesleki alanların daha önemli hale geleceği net bir şekilde gözleniyor.
Dijitalleşme sayesinde “Benim için çalışan bir sistem” dizayn edebilir miyim? Yazılımları işlerinizde kaldıraç yapmak oldukça mümkün. Teknoloji sayesinde yerelde yaptığınız bir işi, ülke genelinde veya globalde yapabilirsiniz.
Burada bir strateji belirlemek ve bunun üzerinden ilerlemek gerekiyor. Maliyetler söz konusu olduğu için çalışanlarımızın kullandığı sistemlerin dijitalleşmesinde de zamana ihtiyacımız var.
Müşteri hizmetleri ve muhasebe departmanlarınız gibi çalışacak; kullanacağınız birçok hazır paket yazılım var. Bunlar işlerinizi çok kolaylaştıracağı gibi takip kısmında da size kolaylık sağlayacaktır. Personel kısmında ciddi bir işyükünüzü alacak daha az personelle daha çok iş yapabilmenizi sağlayacaktır. Hatta bu tip yazılımları kullanırken eğer iş hacminiz düşükse dışarıdan personel istihdam etmenize bile gerek kalmaz.
Hizmet sektöründe sahada hizmet sunuyor veya üretim kısmında işçilerle çalışıyorsanız bu kısımlarda yazılım ve teknoloji kullanma konusunda karar verirken “en çok maliyet” , “en çok işçilik” oluşturan bu 2 kısıma odaklanmanız gerekiyor. Bu kısımlarda tasarımlar yapabilirsiniz. Hizmet sektöründe sahada çalışan bu personelinizden rapor almanız ve bunu müşterilerinize aktarmanız sizi rakiplerinize göre öne çıkaracaktır. Üretim sektöründe ise üretim sırasında doldurduğu form ve değerlerin takibini, kaliteyle ilgili yaptığı ölçümleri kayıt altına almak oldukça faydalı olabilir.
Herhangi bir işin başlangıç aşamasından sonuna kadar olan kısımlarda form doldurma ile sağlanan işletme içi big data verileri toplama ve tamamını kayıt altına alma işi, kendi işinize hem daha bütüncül bakmanızı sağlar, hem de sorunları daha kolay tespit edebilmenizi sağlar. Öncelikle bu formları ve takip kısımlarını dijitale taşımanız gerekiyor. Form ve belge işlerinin kayıt altına alınmasıyla birlikte aslında işinizi daha çok öğreneceksiniz. Hangi ürünleri ve hammaddeleri daha çok kullanıyorum? Hangi işlemler daha çok zaman alıyor. İşletme maliyetlerini düşürmek için hangi ürünün kullanımını azaltırsam kara geçebilirim? Otomasyon sistemine üretimde veya hizmette nerede geçersem daha çok kar ederim? Bu soruların tamamının cevabı işletmeniz içerisinde aldığınız kayıtlarda gizlidir. Sizin için çalışacak bir sistem tasarlamak için verilerinizi yönetmeniz gerekiyor.
Bu konularla ilgili sorularınızı mail adresim yilmazseckiner@ystkimya.com.tr ‘den bana her zaman danışabilirsiniz.
Sonraki yazımız, sorun çıkan durumlarda, çözüm yaklaşımı. İçsel odaklı olmanın işinize sağladığı yararlardan bahsetmek istiyorum.